Με εξαιρετική επιτυχία το Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου “Γιατί Αντιγόνη;” στα Παλαιά Σφαγεία
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το πρωί της Τετάρτης 15 Μαϊου στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων το Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου «Γιατί, Αντιγόνη;» με τη συμμετοχή 13 σχολείων.
Το φεστιβάλ διοργάνωσε το Τοπικό Πολιτιστικό Δίκτυο με τίτλο «Το Θέατρο στην Εκπαιδευτική διαδικασία» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και την υποστήριξη της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας και της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων.
Ήταν μια ξεχωριστή γιορτή της εκπαιδευτικής κοινότητας που συγκέντρωσε πλήθος μαθητές από τα σχολεία και παρουσίασε πρωτογενή θεατρικά δρώμενα με τους μαθητές, τα οποία ήταν αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας τους με τους εκπαιδευτικούς τους που εξελίχτηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Βασικός σκοπός του Δικτύου ήταν: η επιμόρφωση και στήριξη των εκπαιδευτικών με εργαστήρια σχετικά με θεατρικές τεχνικές, εργαλεία και μεθοδολογίες που αφορούν στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση, τις οποίες εφάρμοσαν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω υλοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων.
Στο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αυτεπιστασίας Αικατερίνη Σίμου που καλωσόρισε παιδιά και εκπαιδευτικούς και εξήρε τη σημαντική δουλειά και το σπουδαίο έργο που επιτέλεσαν στη χρονιά μέσω της εκπαιδευτικής θεατρικής διαδικασίας.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή θυμήθηκε τα χρόνια που ήταν καθηγήτρια-φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Πατρών και εξέφρασε τη συγκίνησή της που είδε στο φεστιβάλ μια μαθήτριά της τότε που τώρα είχε τον ρόλο της εκπαιδευτικού και υπεύθυνης ενός θεατρικού προγράμματος που παρουσιάστηκε. Ευχαρίστησε θερμά τον Υπεύθυνο Πολιτιστικών θεμάτων Δ.Δ.Ε. Αχαΐας Γιάννη Βλάχο, εκ των βασικών συντελεστών της επιτυχίας του δικτύου και θυμήθηκε τη συνεργασία τους από το 1990 μέσω πολλών προγραμμάτων των τμημάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων. Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του θέματος της Αντιγόνης που σφράγισε το Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου λέγοντας ότι η Αντιγόνη αποτελεί μέχρι σήμερα σύμβολο και πώς πάντα οι καθηγητές στην εκπαίδευση των παιδιών έθεταν το ερώτημα- ηθικό δίλημμα που απορρέει από την αρχαία τραγωδία. Ένα δίλημμα που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ζωή: «Ποιος νόμος, ποιο δίκαιο πρέπει να κυριαρχεί στη ζωή μας; Ο νόμος του Θεού ή ο νόμος των ανθρώπων;».
Ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων Δ.Δ.Ε. Αχαΐας Γιάννης Βλάχος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μέρα γιορτή των παιδιών που κατάφερε να ενώσει και να φέρει σε επαφή τους μαθητές και τα σχολεία. Υπογράμμισε την συνεργασία και αλληλεπίδραση μαθητών και εκπαιδευτικών στη διάρκεια της προετοιμασίας των θεατρικών δρώμενων και είπε ότι ο δρόμος είναι σημαντικότερος από το τελικό αποτέλεσμα.
Εκ μέρους του σχεδιασμού και της οργάνωσης του δικτύου, η Συγκλητική Βλαχάκη: Θεατρολόγος MA, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και η Γιούλη Δούβου: Θεατρολόγος ΜΑ, Υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας καλωσόρισαν τους μαθητές και τόνισαν την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια υλοποίησης των προγραμμάτων του δικτύου που είχαν με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αφιέρωσαν τον χρόνο τους και μόχθησαν για την παραγωγή των δρώμενων.
Τέλος η κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Άμπετ Χασμάν» Ελένη Μπούκλη και εκ μέρους του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ η Βάσω Αναστασοπούλου, υπεύθυνη της έκθεσης που φιλοξενείται στην αίθουσα εκθέσεων των Παλαιών Σφαγείων κάλεσε μαθητές και εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν την 3η Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών των ΚΔΑΠΑμεΑ του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων με τίτλο “Ένα έργο Τέχνης Αλλιώς” και τη συμμετοχή 40 ΚΔΑΠ ΜΕΑ από όλη την Ελλάδα.
Ακολούθησε η παρουσίαση των θεατρικών δρώμενων των σχολείων που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα μαθητών και εκπαιδευτικών δημιουργώντας γιορτινή ατμόσφαιρα και προκαλώντας γόνιμους προβληματισμούς.
Τα δρώμενα αξιοποίησαν τις πολύπλευρες μεταμορφώσεις της «Αντιγόνης» και κατέθεσαν τις δημιουργικές θεατρικές οπτικές και ανησυχίες των μαθητών, απόδειξη των εναρμονισμένων στις ανάγκες και στα μηνύματα των καιρών μας, διαστάσεων που μπορεί να λάβει η θεατρική διαδικασία στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Συμμετείχαν: 2ο Γυμνάσιο Πάτρας, 10ο Γυμνάσιο Πάτρας, Γυμνάσιο Διακοπτού, Γυμνάσιο Μαζαρακίου, Γυμνάσιο Οβρυάς, Γυμνάσιο Ριόλου, 1ο ΓΕΛ Πάτρας, 3ο ΓΕΛ Πάτρας, 7ο ΓΕΛ Πάτρας, 2ο ΓΕΛ Αιγίου, Εν.Ε.Ε.Γυ-Λ Πάτρας σε συνεργασία με το 15ο και το 19ο Γυμνάσιο Πάτρας.
Μετά το τέλος του φεστιβάλ, τα σχολεία που πήραν μέρος σε αυτό επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν και αυτά την έκθεση στην αίθουσα Κ4.
* Η λειτουργία του χώρου των Παλαιών Σφαγείων χρηματοδοτείται από την πράξη «Συνέχιση Λειτουργίας Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»