Aποκριάτικη γιορτή και έθιμα σε Προσφυγικά και πλατεία Ελευθερίας

Γνήσια αποκριάτικη διασκέδαση σε Προσφυγικά και πλατεία ΕλευθερίαςΣτο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2016, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων διοργανώνουν το Σάββατο 5 Μαρτίου αποκριάτικη γιορτή, παραδοσιακές εκδηλώσεις και δρώμενα στα Προσφυγικά και στην πλατεία Ελευθερίας.

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μουσική, χορό, διάφορα έθιμα όπως το έθιμο της Καμήλας, που θα αρχίσει γύρω στις 18.30 με εκκίνηση τα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26) και θα ξεδιπλωθεί στα τετράγωνα των Προσφυγικών και θα προσφερθεί φασολάδα. Θα γίνει επίσης διαγωνισμός του «γαλακτομπούρεκου».

Στο προσκήνιο οι συνοικίες με με γλέντια, χορούς, έθιμα των πατεράδων μας και παππούδων μαςΣτη συνέχεια και γύρω στις 20.00 στην πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικη Γιορτή, που θα περιλαμβάνει μουσική και χορό. Συγκεκριμένα πενταμελές σχήμα αποτελούμενο από τους μουσικούς Αλέξανδρο Πώχο (ακορντεόν-τραγούδι), Ανδρέα Γκολφινόπουλο (μπουζούκι-τραγούδι), Μιχάλη Ατσάλη (κιθάρα-τραγούδι), Διονυσία Ντρουβαρη (τραγούδι) και Άκη Χατζημικέ (κρουστά: καχόν-τουμπερλέκι) θα παρουσιάσει ένα εκλεκτό γεμάτο κέφι δίωρο πρόγραμμα με ρεπερτόριο από κορυφαίες στιγμές του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, που εγγυάται γνήσια διασκέδαση στον κόσμο.

Από το μεσημέρι στις 12.00 αλλά και το απόγευμα στις 18.00 το Μουσικό Άρμα θα προαναγγέλει τις εκδηλώσεις διαφημίζοντας το έθιμο της καμήλας και τις υπόλοιπες δράσεις και καλώντας τον κόσμο στην αποκριάτικη γιορτή.

Το έθιμο της Καμήλας είναι λαϊκό καρναβαλικό δρώμενο που συναντάται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έθιμο συναντάται ήδη στη Στυρία του 18ου αιώνα και έκτοτε είναι γνωστό σε διάφορες παραλλαγές, ιδιαίτερα στις περιοχές της Βουλγαρίας και της Θράκης.

Στην περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα στην Ροδόπη την ημέρα της γιορτής (κατά την διάρκεια όλων των ημερών όπου κορυφώνεται ο εορτασμός το μπαϊραμιού), ομάδες μουσουλμάνων ανδρών αναβιώνουν το έθιμο της καμήλας (οι μουσουλμάνοι το αποκαλούν ντεβέ – στα τούρκικα σημαίνει καμήλα, και οι ρομά το αποκαλούν Ντεβάβα). Στο έθιμο αυτό, άνδρες μεταμφιέζονται σε νύφη, γαμπρό και μαζί με τους συνοδούς, νταούλια και ζουρνάδες γυρνούν τις μουσουλμανικές συνοικίες (μαχαλάδες). Γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι δέχονται κεράσματα και χρήματα τα οποία είτε τα προσφέρουν σε φτωχούς είτε τα χρησιμοποιούν για να προικίσουν νεαρές κοπέλες. Παλαιότερα στο δρώμενο υπήρχε καμήλα ή κάποιο ομοίωμα, τα τελευταία χρόνια γίνεται χωρίς την καμήλα ή με ομοίωμα καμήλας ή χρησιμοποιούνται άλογα. Στο τέλος της ημέρας, αργά το βράδυ, μετά την λήξη του δρώμενου στήνεται γλέντι.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων γίνεται με γνώμονα να ξαναζωντανέψουν ήθη και έθιμα από παλαιές καλές εποχές, όταν το Καρναβάλι ήταν υπόθεση των συνοικιών, με γλέντια, χορούς, έθιμα των πατεράδων μας και παππούδων μας. Το Καρναβάλι άλλωστε δεν είναι μόνο οι κεντρικές παρελάσεις και στόχος είναι να ξαναζωντανέψουν οι συνοικίες και να μεταφερθεί το Καρναβάλι και σε αυτές με γνήσιο λαϊκό γλέντι, χορό, διάφορα έθιμα, μπούλες και άλλα στοιχεία της αυθεντικής, παραδοσιακής, αποκριάτικης διασκέδασης.

Γιατί έχουμε δικαίωμα στην ζωή

Γιατί ξέρουμε να πολεμάμε και να τραγουδάμε

Γιατί η ζωή μας πρέπει να είναι γιορτή και όχι ποινή

Χορηγοί επικοινωνίας Πατρινού Καρναβαλιού 2016: ΕΡΤ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8, KOSMOS 93,6 FM.