Η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου δραστηριοποιείται από το 1980 (και από το 2006 ως πολιτιστικός Σύλλογος) και αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, κ.λ.π. μη αμειβόμενους εθελοντές και προερχόμενους από πολλά και διάφορα επαγγέλματα. Συνεργάζονται μαθητές, έμποροι, καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες, κ.λ.π.
Σκοποί της Ομάδας είναι η αναζήτηση και η έντεχνη έκφραση των σύγχρονων πολιτιστικών αξιών που θα θέλαμε να έχει το νησί μας, ως και η απασχόληση ενός σημαντικού ταλαντούχου ανθρωπίνου δυναμικού για τη δημιουργία καλλιτεχνικών θεατρικών παραστάσεων και εν γένει πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με την τέχνη του θεάτρου.
Αν και η ΘΟΚ υπήρξε από τα πρώτα μέλη της Ομοσπονδίας Θεατρικών Θιάσων Αιγαίου, στης οποίας τις δράσεις συμμετέχει ανελλιπώς, είναι παρούσα σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς ανά την Ελλάδα, όσο και σε προγράμματα της Ε.Ε.(π.χ. το «Τόξο Θράκη, Κύπρος, Αιγαίο» – πολιτιστικές ανταλλαγές)
Κύριος χορηγός της Ομάδας είναι ο Δήμος Καλυμνίων, με την δωρεάν παραχώρηση των 2 θεάτρων του και άλλων εγκαταστάσεών του. Μέχρι το 2010 όλες οι παραστάσεις, και εντός και εκτός του νησιού ( π.χ. στα Δωδεκάνησα, Αθήνα, Βορ. Ελλάδα, Κύπρο ) χρηματοδοτούνταν από τον Δήμο Καλυμνίων, με την οικονομική στήριξη του οποίου η Θ.Ο.Κ. επίσης εξόπλισε, με την πιο βασική τεχνική υποδομή, ” Το Θεατράκι του Δήμου ”(κλειστός χώρος, 120 Θέσεων) που, πλέον, χρησιμοποιείται από όλους τους συλλόγους και σχολεία του νησιού.
Συγχρόνως, η Ομάδα έχει οργανώσει ανοιχτές συζητήσεις γύρω από το θέατρο, και (από την εποχή της ΝΕΛΕ, ακόμα) σεμινάρια θεατρικής αγωγής με επιφανείς εισηγητές, ηθοποιούς και καθηγητές, – η πιο πρόσφατη, τον Ιούνιο 2018: «Η Επεξεργασία ενός Ρόλου» με τον σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαριά.
Εκ των ενόντων η Ομάδα ασχολείται με Θεατρικό Παιχνίδι, σεμινάρια κινητικής για παιδιά και παραστάσεις με συντελεστές τα παιδιά, όσο και παραστάσεις από τους ηθοποιούς της σε σχολεία. Πρόσφερε Θεατρικό παιχνίδι για το Σύλλογο Πολιτών Χώρας και αξιοποίησε το μεσαιωνικό Κάστρο της Χρυσοχεριάς για την παιδική παράσταση «Οι Καλοί και οι Κακοί Ιππότες». Διοργάνωσε παιδικές παραστάσεις με μετακλητά σχήματα (π.χ. Θεατρική Ομάδα Κοπέρνικος) και φέτος βοήθησε την Θεατρική Εταιρεία ‘MeWe’ ώστε μια ομάδα παιδιών της Καλύμνου να γράψουν και να παίξουν σε μια ταινία μικρού μήκους,με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.
Η Πειραματική Σκηνή της Ομάδας δίνει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη να πειραματιστούν με την επεξεργασία μονολόγων και μονόπρακτων ως και τη συγγραφή κειμένων. Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες άλλων συλλόγων ή οργανισμών, όπως αυτή τη στιγμή συνεργάζεται, με σεμινάρια και μαθήματα, στην προετοιμασία ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα (σε ένα πρότζεκτ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.)
Γενικά, η ΘΟΚ, παράλληλα με τις 53 κύριες παραστάσεις της, έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει την παρουσίαση πολλών δράσεων άλλων τοπικών συλλόγων όπως, λόγου χάρη, παρουσιάσεις βιβλίων για το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι», οργανώσεις συναυλιών, όπως με την Σαβίνα Γιαννάτου, αναγνώσεις ποιητικών συλλογών ή ακόμα και παραδοσιακών δρώμενων.
Το 2015 ιδρύθηκε η Νεανική μας Σκηνή «Δίνη», που απαρτίζεται κυρίως από φοιτητές οι οποίοι έχουν ήδη ανεβάσει 5 παραστάσεις, τις οποίες δουλεύουν διαδικτυακά και στις διακοπές τους. Μετά από την περιορισμένη λόγω πανδημίας παράστασή τους, του έργου «Με Λένε Γιώργο» του Δημ. Οικονόμου, φέτος συμμετείχαν στο τοπικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ με αναλόγιο το μονόπρακτο του Καμπανέλλη «Ο Λάθος».
Την περίοδο του εγκλεισμού μας λόγω της πανδημίας, η ΘΟΚ συμπλήρωσε ένα κύκλο διαδικτυακών αναγνώσεων 18 έργων, μέσω ZOOM, σαν συμπλήρωμα του πρώτου κύκλου «Από τον Αισχύλο στον Marlow» που έγινε το 2020 και μόλις χαλάρωσαν λίγο τα μέτρα έβαλε συστηματικά μπροστά τις πρόβες του έργου «Εσωτερικαί Ειδήσεις», ένα επεισόδιο του οποίου έδωσε την αφορμή για αυτή την αναδρομή στο ιστορικό μας.